Status Competition
Client Museum of Fine Arts Budapest
Program Museum of Music
Area 7000 m2
Location Budapest, Hungary



X. Y.

Capitalising on the unique beauty of Budapest's City Park, the museum aims to perform as a true instrument in the park. In our era of new technologies and multi-media the role of the contemporary museum must move beyond the isotropic condition of hermetic and autonomous spaces. The new museum must adopt a far more heterogeneous, changeable and reciprocal character to absorb the new polyvalent educational, research, performance, interactive, production and commercial roles it has acquired. The building constantly engages with its setting through a series of terraces and the open ground floor that connects to the central chamber. The exterior amphitheatre tucks in under the building connecting to the interior performance space, as if the park is folding in under the building itself. The fine glass perimeter can be folded away to create a vast open air performance space that connects the inside of the building out into the park.

The strategy for the new museum is composed around three principles:

Envisioned as a compact form, minimizing its impact between the surrounding trees whilst also allowing for a clear and singular presence.

The massing is broken down into a series of articulated wood volumes interspersed with voids of garden and terrace creating a sensitive scale that delicately responds to the park.

The building itself is imagined as a spectacle of activities, an apparatus for musical experience and education.

The Chamber
The central chamber acts like a diaphragm for the building, expanding and contracting for its varying needs. The floor of the performance space is divided into three moving platforms that can slide up and down the interior of the void to create different configurations, acoustics and engagements with the rest of the building and allowing it to operate differently depending on environmental demands. This central space also serves as the core of the sustainability strategy, structural logic and technical performance of the building. The perimeter of the Chamber is encased in a structural frame that supports the other spaces. The clarity of this structural concept allows for variation in the volumes as they ascend the building creating the modulated volumetric play perceived from the park.

In collaboration with FOR-A, Panoptikon and i+I Consulting